VIRA | Advocaten met kennis van techniek
| |

VIRA x Legal Design: 10 oktober 2018

10.10.2018

De bijeenkomst zal in het teken staan van Legal Design. Hoe kun je met behulp van visuele middelen juridisch/technisch lastige kwesties inzichtelijk maken? We hebben boeiende sprekers gevonden uit de praktijk, rechtspraak en wetenschap die elk vanuit hun eigen discipline dit thema belichten.

Agenda

15.15 - 15.30 Welkom en inleiding op de discussie door de voorzitter
15.30 - 16.30
dr. Lisanne van Weelden (UU) en mr. Maurits Fornier
Universitair docent Lisanne bekijkt de impact van visualisatie vanuit een communicatieperspectief. Ze bestudeert bijvoorbeeld mentale representaties (het plaatje in je hoofd) van taal, het gebruik van beeld in de rechtszaal en het design van datavisualisaties en de cognitieve effecten van dit design. Naast haar werk aan de universiteit geeft ze bij verschillende bedrijven advies en workshops over datavisualisatie.
Maurits is advocaat en legal designer. Hij helpt andere advocaten hun zaken visueel te ondersteunen. Hij maakt er een sport van complexe materie zo eenvoudig mogelijk te presenteren. Daarbij maakt hij niet alleen gebruik van tekst, maar ook van beeld. Met legal design is het mogelijk in korte tijd een beter inzicht te geven in een complex juridisch probleem of ingewikkeld feitenrelaas.
16.30 - 16.45
Kim Raad, Visual Information Designer Stibbe
Kim, eerder een van de infographic designers van de Volkskrant, ontwierp voor een bestuursrechtelijke procedure een visuele schematische weergave van een ingewikkeld productieproces. De cliƫnt won de zaak mede door dat beeld. Raad sleepte er voor Stibbe de infographic Gouden Zandloper mee in de wacht.
16.45 - 17.15
Drs. Chris A.M. Barbiers RE RA CIA
Chris zal zijn ervaringen met Legal Design delen vanuit zijn rol als associate en bestuurslid van de Stichting Geschillen Oplossing Automatisering (SGOA). Hij zal stilstaan bij het gebruik van Legal Design in deskundigenrapporten bij de samenwerking met advocaten en de effectiviteit daarvan bij rechtszaken en arbitrages. Daarbij legt hij een link naar zijn achtergrond als Register IT Auditor, Register Accountant en Gerechtelijk Deskundige bij IT- en financiƫle geschillen: door Legal Design te combineren met audit-technieken, kan objectiviteit en een hogere geloofwaardigheid van een partij-deskundigenbericht worden bereikt, waarmee de advocaat de juridische kant van de zaak beter kan onderbouwen.
17.15 - 17.30
Vragen en discussie (aansluitend borrel)

Inschrijving staat open voor VIRA (aspirant)leden en introducees, maar bij overinschrijving gaan (aspirant)leden voor. De capaciteit is beperkt dus met enige spoed aanmelden is verstandig.

Locatie: Stibbe, Amsterdam

U kunt zich aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen https://goo.gl/forms/n3NQfyui7IVfdXIa2

Foto's